23 February 2013

6 – Cum să rămânem în amintirea oamenilor




”Numai fapta să-ţi fie conducătoare şi niciodată fructele. Să nu ai drept temei fructul faptelor; nu te lega de nefăptuire.

Stând în yoga, îndeplineşte faptele, părăsind legătura [faţa de ele], o Dhanañjaya, fiind același la reușită şi nereușită; acestei egalități [de spirit] i se spune yoga.

Cel care, în clipa sfârşitului, mă are în gând şi pleacă eliberându-se de corp, acela merge la mine; despre aceasta nu este îndoială”

(Bhagavad-Gītā, II,47-48;VIII,5)


 

 
Întrebare: Mă întreb, ce lăsăm în urmă? După toate acestea... noi, "oamenii care nu avem talente deosebite", așa cum spui tu, ...cum își vor aduce ceilalți aminte de noi?... bănuiesc că putem lăsa niște sentimente, mai puțin de ură..., dar de dragoste, mai ales...

Răspuns: Ai dreptate, noi, oamenii fără talente deosebite nu putem lăsa în urmă decât sentimentele frumoase. Sentimentele se transmit la alții și de la acești alții mai departe, și tot așa… Nu trebuie să fim preocupați de “cum își vor aduce aminte de noi”, preocuparea noastră e bine să fie concentrată pe ceea ce dăruim acum, cât trăim. Cel care este în stare să dăruiască viață, bucurie, adevăr, ajunge la un moment dat nepăsător și față de ceea ce rămâne din el ca imagine în mintea celor lăsați în urmă. De pildă, dialogul ăsta al nostru, din care eu am făcut selecții pe care am început să le public pe blog, știi care este atitudinea mea? Nici n-ar exista pentru mine bucurie mai mare decât să se împrăștie aceste texte pe Internet iar lumea să le citească uitând efectiv autorii (pentru că, orice ai spune, și tu ești co-autoare, fără tine aceste răspunsuri nu erau posibile). Adică, să mi se conteste ”drepturile de autor”. Nici că mi-ar păsa. Îmi pasă cu adevărat doar ca ceea ce am scris să fie realmente de folos oamenilor, cum ți-a fost ție.

Este ca în cazul lui Vyāsa, autorul Gītei și al întregii Mahābhārate și a încă nu știu câtor biblioteci de scrieri….Acest om este imposibil să fi existat în realitate, să fi dat forma actuală a Vedelor, să fi scris și Vedānta-Sūtra, cu vreo 1-2000 mii de ani mai târziu și un comentariu la Yoga-Sūtra. Un asemenea om nu a putut exista, în carne și oase, pentru că trebuia să trăiască vreo 2000 de ani, cel puțin. Aceste texte au, așadar, niște autori care s-au confundat cu această sacră activitate de compunere, editare și transmitere a unor scripturi. Știi ce spunea Labiș: “Eu nu mai sînt/E-un cîntec tot ce sînt” . Așa că, astăzi, este foarte greu să determinăm cine a fost acest legendar Vyāsa, care a turnat în formă ultima versiune a Gītei, ne este atât de greu întrucât omul (oamenii) acela (aceia) s-a (s-au) confundat totalmente cu mesajul textului pe care l-a (l-au) fixat mai întâi în formă orală, apoi în scris. În acest anonimat eu văd o totală nepăsare pentru prestigiu și recunoaștere și eu cred că aceasta este atitudinea corectă, în concordanță și cu Gīta. Să ne pese de ceilalți și să le dăruim cât putem de mult, dar să nu ne pese neapărat de cum vom rămâne în amintirea celorlalți. Această formă trupească pe care o vom lăsa în urmă va urma destinul naturii. Căci ”Moartea este sigură pentru cel născut” (Gītā , II,27), dar, cum spune tot Labiș:

”Fântâna curge-n brazde și-n ulcioare

Fără odihnă,

Fără uitare,

Fără somn.”

 Î: Spune-mi, te rog, la ce crezi că se gândea Iisus când a spus "Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit?!"

R: Nu știu de ce a spus Isus “Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?”. Nu exclud însă următoarele ipoteze: Isus era pe moarte, cuvintele lui erau de neînțeles iar ucenicii care au înregistrat (și) ultimele lui cuvinte este posibil să le fi perceput greșit. Un muribund nu poate pronunța cuvintele într-un mod adecvat. Deci: nu știm cu adevărat ce o fi spus Isus. Nu exclud și o altă ipoteză, avansată de Mahāṛṣi. Mahāṛṣi spune că Isus, fiind pe moarte, se ruga pur și simplu pentru torționarii și ucigașii săi, ca și atunci când a spus “ Părinte, dacă este cu putință, să treacă de la mine paharul acesta”. Nici eu nu cred că pe Isus l-a putut îngrozi propria sa moarte, nu cred că ceva îl putea îngrozi, cred doar că uciderea săvârșită de alți oameni a părut, pasager, ca un lucru neacceptabil. Pentru aceste câteva ceasuri înaintea morții, atitudinea de abandonare nu a mai fost totală. Semenii lui se pregăteau să îl tortureze și să îl ucidă, pentru conștiința din ei Isus a simțit trecător un sentiment de opoziție sau chiar de spaimă. Dar mai este și o altă ipoteză: ruga din Gradina Getsemani și ulterior semnele agoniei fizice nu au fost cumva interpretate de ucenici de pe planul lor de conștiință ca fiind semnele deznădejdii, ale pierderii temporare a credinței? Noi ne putem cu greu imagina astăzi cum arăta pe vremea aceea un muribund gol-pușcă, crucificat, fie el și un iluminat cum a fost Isus. Totuși, ca noi trebuie să fi fost și martorii morții lui Isus pe cruce, încercau, adică, sa interpreteze, să imagineze: eu cred că și-au imaginat că Isus pe cruce nu putea simți decât agonie și groază și această atitudine au și consemnat-o în scripturi. Dar eu cred că Isus a rămas senin. Cred că și trupul și figura lui trebuie să fi arătat terifiant pe cruce, dar cred că în sufletul său totul era curat, blând și liniștit precum zăpada cazând din ceruri, peste brazi, într-o zi fără vânt. Dar și eu, la rândul meu, îmi proiectez asupra evenimentului propria mea stare de conștiință actuală, pentru că sunt la rându-mi pătruns de liniștea aceasta sacră a iernii. Așa că, cine poate ști care a fost atitudinea reală a lui Isus? Fiecare va avea propria lui versiune, dictată de stadiul de conștiință la care se află sau, uneori, cum este cazul lui R. Mahāṛṣi sau chiar Osho, avansează o versiune adaptată propriului auditoriu, stadiului acestuia de evoluție spirituală. Întrebarea care mi se pare și mai incitantă este : cum a vrut Isus să rămână în amintirea oamenilor atitudinea lui din aceste clipe? Și cred că intenția lui a fost tocmai de aceea de a stârni ambiguitate, de a rămâne în amintirea oamenilor în tot atâtea feluri câți oameni sunt, pentru că fiecare om are un Isus al lui...

 

16 February 2013

5 - „Fii fără dualitate, stând în adevărul cel veșnic….”


”Fii fără cele trei Tendinţe, o Arjuna, fără dualitate, stând în adevărul veşnic…”

(Bhagavad-Gītā, II,45)
Întrebare: Tu spui că nu trebuie să emitem judecăți de valoare asupra omului și asupra situației (și sunt de acord cu tine). Dar ce facem atunci când recunoaștem starea demonică/negativitatea când vedem
"fățărnicia, disprețul și mândria, mânia și asprimea, ca și necunoașterea"?(XVI,4)?
 
Ce facem/cum ne purtăm cu cei care
"nu cunosc nici activitatea, nici inactivitatea; în ei nu există curățire, nici regulă în purtare și nici adevăr" (XVI,7)?,
 
Cu cei care
" crunţi la fapte şi răufăcători, se nasc spre distrugerea lumii” (XVI,9)?,
 
Cu cei care
" Înlănțuiți de sute de năzuințe, stăpâniţi de dorinţă şi mânie, doresc să strângă bogăţii [pe căi] nedrepte, pentru a-şi împlini poftele "(XVI,12)???
Aceeași descriere am întâlnit-o și în scrierile Sfinților Părinți - referitor la descrierea stării demonice și recunoașterea ei... cum recunoști atunci când un lucru vine de la Tatăl și când vine din altă parte...
Și dacă astfel stau lucrurile, faptul că reușesc să deosebesc o stare de alta, asta înseamnă că este ca și cum m-aș recunoaște eu în ea? căci se spune că nu poți cunoaște cu adevărat ceva pe lumea aceasta, decât în măsura în care te poți recunoaște.
Când identificăm starea demonică - ce ar trebui să facem? Să acceptăm, să luptăm?
Răspuns: Mai întâi - din proprie experiență îți pot spune că nicio întrebare și niciun răspuns nu îți sunt de vreun folos real. Foloase reale aduce doar acea experiență care se situează dincolo de mintea care gândește. Occidentul a atins un mare grad de rafinament în a crea cercuri vicioase, prin mutarea centrului de greutate din inimă, adică din centrul tău – către periferie, către creier și de aceea foarte mulți oameni abandonează tipul ăsta occidental de filozofie și migrează către Orient, unde sunt oferite, nu răspunsuri la întrebări, cât terapeutici spirituale.
Prin urmare, eu încerc să îți răspund acum, dar nici măcar dacă Buddha însuși ți-ar răspunde, măiestria răspunsului său nu ar avea un impact la fel de puternic ca o simplă respirație conștientă și lipsită de orice fel de gânduri, de întrebări și de răspunsuri mai mult sau mai puțin savante. În frunzele acelea pe care le-ai contemplat în parcul de la Gradina Icoanei se află deci condensată mai multă profunzime spirituală decât în cel mai elevat răspuns pe care ți l-aș putea da eu.
 Acum ajung la problema ta. Spun „problema”, pentru că frustrarea ta provine dintr-o anumită identificare cu o poziție teoretică și acea identificare înseamnă problematizare, care, ea însăși, stă la rădăcina stării tale de disconfort, ca să nu spun de-a dreptul de neliniște, angoasă, suferință. Știu și eu că sfinții părinți creștini au scris foarte mult despre diavol și stările demonice, dar opinia mea este că vocabularul ăsta destul de ocult trebuie raportat la timpul istoric căruia îi aparține, așa că prefer să văd oamenii ca fiind diferite manifestări temporale și individuale ale unei Ființe unice, așa cum spuneam că valurile sunt manifestări trecătoare și individuale ale aceluiași Ocean planetar unic. Or, constatăm vrând-nevrând că acești indivizi umani se află pe diferite trepte de evoluție spirituală sau de conștiintă-de-sine (sk. ātma-bodha). Ce este de făcut? Nu este de făcut nimic decât dacă este vorba despre un om/niște oameni pentru care ești chemată să răspunzi, datorită funcției tale sociale. Pentru că poți avea o funcție socială, la un moment dat (aceea de părinte, judecător, polițist, psiholog, evaluator, profesor, recrutor), care te obligă să emiți judecăți de valoare și să acționezi în consecință, de multe ori pentru a împiedica producerea unor consecințe nefaste. Sau, pur și simplu, pentru a te mișca în universul tău social, ai nevoie de acest instrument care este gândirea. Poți fi implicată într-un proces de recrutare, care te forțează să faci clasamente și liste cu abilitățile candidaților. Deci trebuie apreciat de la o situație la alta dacă viața te obligă să acționezi sau nu atunci când identifici energii negative, defecte și calități în oamenii pe care îi întâlnești. Dacă viața însăși nu te obligă la aceasta, adică, dacă acești oameni nu sunt în responsabilitatea ta, nu-i judeca niciodată, pentru că, așa cum ți-am mai spus cândva, aceste judecăți te separă de restul umanității. Judecarea, clasificarea pur mentală și detașată, adică judecarea fără condamnare nu ar trebui să constituie o chestiune chiar atât de gravă și de apăsătoare precum o prezinți tu. Problema nu este atât faptul că identifici aceste energii negative în semenii tăi, pentru că acest gen de observații îl fac și eu zilnic, ca și tine, doar că sunt alți indivizi, alte identități, dar asta nu mă tulbură câtuși de puțin.  Lucrul care transformă ceea ce aș numi eu o stare de indispoziție trecătoare (sau nici măcar) într-o adevărată dramă este întruchipat de sentimentele, emoțiile, într-un cuvânt starea ta afectiva de repulsie care însoțește procesul de judecată, de analiză pur logică. Când a spus ”nu judecați”, Isus nu a vrut să spună ”nu gândiți”, ci ”nu condamnați”, ”nu urâți”. Deci importantă este starea ta afectivă față de omul care a greșit, dacă înțelegi că nu există păcat și greșeală, ci doar stadii de auto-conștientizare. Analiza logică este foarte neutră, atâta vreme cât rămâne un proces pur intelectual. Dar la tine identificarea în ceilalți a stării „demonice” trebuie de văzut dacă este sau nu însoțită de repulsie și negare față de omul însuși. Dacă nu ai găsit încă în tine resursele de calm și răbdare pentru a te detașa de ceea ce se întâmplă negativ în lumea asta mare, ar fi timpul să te întorci în tine însăți și să realizezi că singurul lucru pentru care ai de dat socoteală pe termen lung este propria ta stare de conștiință (nu a altora). Iar voia „Tatălui” este aceea ca în această conștiință să domnească pacea. Voia ”Tatălui” este ca tu să evoluezi spiritual, să îți găsești pacea interioară, să conștientizezi natura ta eternă și să împărtășești apoi și altor căutători spirituali această lumină lăuntrică. Stările demonice ale celorlalți sunt problema lor, dacă nu cumva, dintr-un motiv sau altul (repet), acești oameni nu se află cumva în grija ta și trebuie să răspunzi pentru ei. Dacă Buddha, Krișna și Isus nu au reușit să stârpească răul de pe fața pământului –și dacă mă întrebi pe mine, nici măcar nu au încercat - înseamnă că nici tu nu ai să reușești. Ceea ce poți reuși însă este să nu repeți erorile făcute de „omul rănit de o săgeată” din pilda lui Buddha. Să nu cumva să crezi că liniștea ta interioară depinde de calitatea indivizilor pe care îi întâlnești.
Întâlnirile astea cu specimene dezagreabile (mie îmi repugnă termenul „demonic”) au finalitatea lor, ele trebuie să te învețe să cultivi răbdarea și compasiunea. Chiar atunci când ești obligată să acționezi împotriva unui om inconștient, care este capabil să creeze o situație negativă, starea ta de spirit nu va fi una negativă, ci plină de seninătate și compasiune. Așadar, sfatul meu este să îți muți atenția de la stările negative ale celorlalți la sinele tău cel mai profund, să încerci să mărești cât de mult posibil pauzele dintre două gânduri succesive, pentru că vocea „Tatălui” nu ai cum să o auzi din cauză că prea mult zgomot mental domină interiorul tău, atâtea întrebări țipând... „Be still and know that I am God”. Deci trebuie să te obișnuiești să devii o martoră detașată a tuturor acestor gânduri și întrebări și unele se sting de la sine la un moment dat, altele își găsesc răspunsurile. Reține că fără crearea acestui spațiu vast de liniște interioară vocea „Tatălui” nu se poate face auzită iar acțiunile tale practice, din viața de zi cu zi, nu pot deveni inspirate și purtătoare de energie benefică. Răspunzând unui comportament negativ cu o emoție negativă nu faci altceva decât să crești cantitatea generală de energii psihice negative care există la nivel de omenire. Pentru a încheia: te sfătuiesc ca, ori de cate ori apar asemenea emoții și întrebări să muți centrul atenției tale către propria respirație și să încerci să privești gândurile ca și cum nu ar fi ale tale, ca și cum ar fi un fluviu, pe care îl contempli de pe mal, unde nu te poate ajunge, nu te poate uda. Procesul ăsta de dez-identificare de propriile gânduri este o practică spirituală foarte puternică, care te conduce în timp către dimensiunea ta cea mai profundă. În același timp, ”demonizații” și ”negativii” trebuie lăsați în plata Domnului, atâta vreme cât situațiile practice ale vieții nu te obligă, în sensul cel mai imperativ, să acționezi și să judeci.
 
Î:  Trebuie să reflectez îndelung. Nu cred că înțeleg într-adevăr partea cu "identificarea cu o poziție teoretică". Simt nevoia să mă identific, simt nevoia de apartenență și, dacă trebuie să aleg, DA, vreau să aleg binele - CU TOATĂ FIINȚA MEA, CU TOATĂ INIMA, CU TOATĂ SUFLAREA. Ce nebun ar alege răul? Or, dacă nu există rău, există doar absența binelui, atunci nu-mi rămâne decât să caut binele... și nu rămâne decât SINGURA CALE de urmat și SINGURA CALE cu care aș putea să mă identific.
Așadar, trebuie să mai reflectez.
Însă - ce frumos ai scris că tu numești acele persoane DEZAGREABILE. Pot să te imit? Pot să folosesc și eu același termen? Eu evit să folosesc aceste cuvinte, parte și pentru că numai rostirea lor mi se pare că aduce în jur stare de negativitate, deși, de curând, am gândit despre o persoană că este d- - - - - gol. Te pot înțelege, căci și în Filocalie este scris că, dacă l-am vedea pe ”acesta”, am muri pe loc, atât este de urât. Când am citit acel paragraf m-am gândit cât este de frumos Tatăl și ce liniște, bucurie și câtă lumină răspândește în jur.
M-am tot gândit cum aș putea să vorbesc despre asemenea persoane și nu am găsit un cuvânt atât de potrivit cum este ”dezagreabil”.
Mai avem multe de vorbit. Oricum, trebuie să îți mulțumesc că datorită ție m-am reapucat de Gītā. Deocamdată, citesc, recitesc și tot recitesc "yoga faptei".
Cred că mai trebuie să îți mai scriu pentru a înțelege exact dimensiunea "probei noastre de foc - păstrarea liniștii în iureșul vieții cotidiene". Nu știu dacă astfel ai spus, astfel îmi amintesc acum.
Mă întorc la lucru - cât mai pot astăzi, căci mă simt la capătul puterilor. Nu înainte de a te întreba - tu ce faci? Și tu pe cine ai avut lângă tine la toate întrebările astea? Și să nu îmi spui că ai fost singur, că iar mă bușește plânsul...
 
R: Nu am avut pe nimeni lângă mine când au apărut toate întrebările astea, m-am bazat doar pe experiența personală, pe textele sacre tradiționale și pe câțiva autori moderni, printre care și E. Tolle.
Când am spus „identificarea cu o anume poziție teoretică” m-am gândit la teza consacrată de Biblie, a existenței pe lume a binelui și a răului, din care tu alegi să te identifici cu binele iar de aici rezultă toate tensiunile lăuntrice despre care mi-ai vorbit ultima vreme. Eu însă nu vorbesc decât din propria mea experiență: identificarea cu un anumit pol al unui cuplu de contrarii (bine-rău, civilizat-primitiv, bărbat-femeie, yin-yang etc.) creează tensiune psihologică, pentru că, mai devreme sau mai târziu această identificare cu ”băieții buni” te va obliga să condamni „tabăra adversă”, adică răul, sau ceea ce apare ca fiind răul, de fapt. Ca să evităm orice neînțelegere: orice formă de identificare mentală, fie ea și cu binele, te conduce în final la contradicție. Cred, de asemenea, că distincția între bine și rău este una mentală, prin urmare o ficțiune, și că renașterea spirituală nu poate avea loc urmând calea „binelui”, ca opusă căii „răului”, ci doar prin transcenderea domeniului de activitate al minții, o dată cu care trecere dispar și categoriile de „bine” și de „rău”. Ceea ce îți împărtășesc acum este modul meu de a experimenta existența, pe care nu o pot considera în, niciun caz, nici bună și nici rea, după cum nici pe mine însumi nu mă concep ca fiind nici rău și nici bun, ci aflat, succesiv, pe diferite trepte de evoluție spirituală. Problematica „răului” și „binelui” prezintă riscul de a ne cantona pe vecie într-un cerc vicios de întrebări. Pentru că va trebui să discutăm originea răului, va trebui să răspundem la tot felul de întrebări: de ce trebuie să existe răul pe lume? Cum poate un Dumnezeu bun să permită existența răului? Au venit la un moment dat tot felul de minți strălucite și au spus că răul nu are existență ca atare și că reprezintă doar absența binelui etc. etc. etc. Eu nu cred că merită să pierdem timp cu toate doctrinele și ideologiile astea.
Părerea mea despre problematica răului și binelui este deci aceea că trebuie să renunțăm pur și simplu la ea, să o depășim și să trecem la exerciții spirituale propriu-zise, pentru că orice problematică și orice doctrină cântărite prea mult ne fac doar să gândim în exces, precum omul rănit de o săgeată al lui Buddha. Așadar, dacă citești Gītā, atunci meditează, dacă citești Biblia, atunci roagă-te, lasă deoparte binele și răul, pentru că altfel vei avea de suferit inutil. Eu asta constat zi de zi: mintea umană funcționează ca un amplificator de durere, prin adăugarea de durere psihologică la durerile fizice ce sunt oricum destinul final al oricărui corp uman. Nu alimenta inutil acest amplificator de durere.
Î:  Meditez mai departe, însă:
Tu spui că nu trebuie să ne identificăm cu "un anumit pol al unui cuplu de contrarii". Dar cum poți înțelege unitatea, fără să arzi mai întâi dualitatea? Caci stă scris in Gītā "să nu fii dual", or, dacă acesta este unul dintre fluviile care ajunge în oceanul Tatălui, înseamnă că trebuie urmat, pentru a ajunge să facem voia Lui. Și asta mai înseamnă că El știe că noi suntem duali (aș adăuga, prin natura noastră, te rog spune-mi dacă greșesc). De mult prea multe ori m-am observat și am avut tendința de a nu fi consecventă. Și, urmărindu-mă, m-am corectat. A fost un exercițiu continuu. Sau această desprindere de dualitate este unul din examenele pe care trebuie să le luăm (printre cele mai grele și mai frumoase) pentru a mai urca spiritual o treaptă?
Și dacă ne desprindem de această dualitate, vom privi toate acestea ca pe o alternanță? nu ca pe o dualitate? ca pe o simplă alternanță, tot așa cum zilele urmează nopților, primăvara, iernii, soarele, ploii? Toate acestea sunt simple întâmplări, care, toate, trec ("și aceasta va trece"), fiind ”veșnică pe lume doar schimbarea”? doar Tatăl? Îmi amintesc de o poezie a mea: "și în această alternanță/ singurul punct de sprijin/ Tu ești"...nu eram eu când am scris versurile astea. Altcineva a vorbit prin mine atunci.
 
R: Ne întoarcem tot timpul la acest verset admirabil: « Fii fără cele trei Tendinţe, o Arjuna, fără dualitate, stând în adevărul veşnic… »
Corespondența asta a noastră mi-a amintit și de cuvintele lui Frank Herbert, din Chapter House Dune : « Perechile de contrarii definesc năzuințele voastre, iar aceste năzuințe vă întemnițează » (În original: « Pairs of opposites define your longings and those longings imprison you »).
 
Nu cred numai că trebuie să ne dez-identificăm de orice fel de pol al cuplurilor de contrarii, mai mult, cred că, la un moment dat, ajungem la dez-identificarea treptată față de tot ceea ce poate face obiect de cunoaștere mentală. Toata ignoranța și, în consecință, suferința umană, are la bază identificarea Sinelui cu mintea sau cu una dintre structurile duale ale minții. Dar nu este neapărat necesar să fie asta viziunea și calea tuturor, fiecare are propriul său drum. Eu vorbesc însă din experiență proprie, chiar dacă mă vezi adesea citând din Gītā  și din Biblie și îți împărtășesc atât cât sunt în stare din această experiență lăuntrică pentru că îți poate fi de ajutor, însă nu am pretenția că ceea ce spun eu este universal valabil, că asta e calea tuturor. Așadar, la ceea ce îmi spui tu, anume că noi suntem duali, răspunsul meu este că : tocmai experiența nemediată a propriei conștiințe de sine (ātma-bodha) îmi spune că noi nu suntem duali. Nu o pot dovedi, așa cum nu pot dovedi existenta lui ātman însuși. Este adevărat că universul fizic, corpul uman și, mai înainte de toate, mintea umană, sunt duale prin excelență, însă atunci când mă retrag în mine însumi, cu simțurile retrase de la obiectele lor « precum broasca țestoasă mădularele [în carapacea ei] », cum se spune în versetul II,52, constat că eu nu sunt nici bărbat, nici femeie, ci am doar sentimentul plenar de A FI. Și cu cât sunt mai atent și mai alert și cu cât rămân mai mult în această stare, realizez că pura conștiință, acest inefabil « Eu sunt », care pe căi misterioase a ajuns să locuiască temporar într-un corp fizic și să pună în mișcare un creier uman, nu conține, în el însuși perechile de contrarii pe care le recunoaștem în lumea exterioară și în experiențele psihologice de zi cu zi. Deci tot ceea ce nu este omul este dual, dar omul însuși este dincolo de dualitate, ”în adevărul cel veșnic”.
 
Mintea umană este duală. Dualitatea este legea ei de funcționare. La un moment dat mintea umană va ajunge să fie considerată de către inginerii IT doar un alt tip depășit de computer. Însă în momentul în care eu am ajuns la concluzia (care nu este măcar concluzie, cât mai ales un sentiment profund), că eu nu sunt mintea mea, a început inevitabil un proces de separație între conștiința eternă și procesele mentale tranzitorii, întrucât conștiința (ātman, cit, poți să folosești ce termen vrei) este precum un ecran care nu poate fi afectat în structura lui de filmele care sunt proiectate pe el. De aici și afirmația lui Krișna, care m-a cutremurat atunci când am citit-o prima oară, cu atâta putere a revelat ceea ce deja strălucea înlăuntrul meu:
 
« N-a fost nici [o vreme] când eu să nu fi existat sau tu, sau prinţii aceştia; la fel, noi nu vom înceta să existăm vreodată cu toţii în viitor. » (II,12)
 
Pentru că ai adus în discuție Bhagavad-Gītā, eu cred că explicațiile mele în favoarea transcenderii dualității sunt palide în comparație cu predica pe care o conține această operă spirituală pe aceeași temă: depășirea cuplurilor de contrarii. De la un capăt la altul, un îndemn repetat aproape obsesiv (dau doar câteva exemple) :
 
 
« Contactele [simţurilor] cu materia, o fiu al lui Kunti, sunt reci sau calde, plăcute sau dureroase, vin şi se duc, sunt trecătoare; îndură-le, o Bhārata. Omul pe care acestea nu-l clatină, o tu cel [puternic ca un] taur [printre] oameni, care este acelaşi la suferinţă şi bucurie, numai acela poate căpăta nemurirea. Nu există existenţă pentru Nefiinţă şi nici nonexistenţă pentru Fiinţă; hotarul lor este văzut de cel care cunoaşte adevărul » (II,14-15)
 
«  Cei care practică yoga cunoaşterii se leapădă aici de bine şi de rău » (II,50)
 
« Despre cel cu mintea (manas) netulburată în durere şi fericire, părăsit de dorinţe, lipsit de patimă, frică şi mânie, se spune că este un ascet (muni) cu mintea neclintită. Cel care este desprins oriunde, care, fie că dobândeşte binele sau răul, nu se bucură şi nu se supără, acela are înţelepciunea (prajñā) neclintită. » (II,56-57)
 
« Cel care trece printre lucruri cu simţurile dezbărate de patimă şi ură, [aflate] în stăpânirea Sinelui (ātman), stăpân pe el, acela ajunge la limpezirea [minţii] »(II,64)
 
« Mulțumit cu ce-i aduce întâmplarea, trecut dincolo de dualitate, lipsit de simțăminte egoiste, același în reușită şi nereușită, chiar făptuind, nu este legat. » (IV,22)
 
« Trebuie recunoscut ca ascet-pentru-totdeauna cel care nu urăşte şi nu dorește; cel care a trecut dincolo de dualitate, o tu cel cu braţul mare, se eliberează uşor de legături » (V,3)
 
« Cel care stă în Brahman, care cunoaşte pe Brahman, cu mintea neclintită, netulburat, nu se bucură de ce-i plăcut, nu se sperie de ce-i neplăcut » (V,20)

«Toată această lume cu mintea tulburată de stările alcătuite din cele trei Tendinţe nu mă recunoaşte pe mine, care sunt dincolo de ele, neclintit.
Căci este greu de trecut dincolo de această iluzie (māyā) divină a mea, alcătuită din Tendinţe; numai cei ce vin la mine trec de această iluzie» (VII,13-14)
 
Da, desprinderea de această dualitate este o adevărată inițiere spirituală, un examen, cum ai spus tu. Dacă ne desprindem de această dualitate, chiar temporar, observăm întregul spectacol al vieții din perspectiva unei conștiințe-martor care se delectează, fără repulsie și fără atașament, cu toată această alternanță de zile și nopți, primăveri, ierni, soare, ploi.
 
 

02 February 2013

4-Când forma cea veche de conștiință încă nu a murit pe deplin iar cea nouă abia a înmugurit